HET PAD -› Etappe 8 -› Sint-Job-in-‘t-Goor – Antwerpen
Kies een routebeschrijving:
Roemruchte reizigers die jou in deze etappe voorgingen
Onderweg
Meer info onderweg vind je bij de routebeschrijvingen
Toetje in Antwerpen: yellow spots
De vraag is nu alleen nog waar we onze tocht willen afsluiten. Het eindpunt op deze site bevindt zich voor de ingang van de O.L. Vrouwekathedraal.
Maar iedereen zal met zijn eigen intentie op pad zijn gegaan.
Volgde je de voetsporen van Mariken en Moenen, dan wil je misschien de herberg vinden waar ze zeven jaar in zonden leefden: In den Gulden Boom. Je kunt ook de pelgrims van de Santiago-route achterna zijn gegaan. In dat geval hoef je minder ver de stad in, want de Sint Jacobskerk, ook nu nog een verzamelplek voor pelgrims, staat niet ver van de Rodestraat waar we de oude stad binnenkomen.
Of je zou op zoek kunnen gaan naar adressen waar onze roemruchte reizigers hebben gelogeerd of een bezoek hebben afgelegd.
Hier vind je een oude kaart met 13 yellow spots die je kunnen helpen een passende afsluiting van het
Marikenpad te vinden.
-›-›-› Bijna hadden de ingenieurs van de 19e eeuw roet in het eten gegooid. Vanaf Sint-Job-in-‘t-Goor zie je aan alle kanten hoe ze aan de vooruitgang hebben gewerkt. De route is ingeklemd tussen een drukke weg aan de rechterkant en het Kanaal Dessel-Schoten aan de linkerkant. Maar als door een onzichtbare hand is het pad gerespecteerd en loopt het – nu als jaagpad langs het kanaal nog vrijwel langs dezelfde lijnen als in de zestiende eeuw, de herrie nog even op afstand. De kleine lus die we bij De Horst maken, lag er in 1520, toen Albrecht Dürer er met zijn reisgenoten ontbeet, ook al. Vandaar omgeven we ons met de drukte en het geraas van de 21e-eeuwse havenstad. Druk was het er vroeger voor de poorten van de stad ook al. En lawaaiig, want de wagenwielen ratelden over de Steenweg naar de Rode Poort.
Rond 1500 was Antwerpen op de top van zijn roem en economische voorspoed. De stad was toen dé metropool van Europa. De huidige Italiëlei en Frankrijlei markeren nog altijd de omgrenzing van de oude stad door de middeleeuwse muur uit 1401, die al een veel groter gebied omvatte dan de oude stadsmuur van vier eeuwen daarvóór. Het Jacobshospitium en de bijbehorende Jacobskapel lagen tot 1401 buiten de stadsmuren. Sindsdien daarbinnen.
De toegang tot de stad uit 1500 kunnen we bijna historiegetrouw volgen. Dat zien we aan de straatnamen waarover we gaan: Damplein (ooit de Dambrug), Oudesteenweg (ooit de Steenweg), Paardenmarkt (door de eeuwen heen zo genoemd) en de Rodestraat (in 1520 in gebruik genomen).