Bij Voskens (‘De Roskam’) kon je je paard en jezelf laten verzorgen
De Oisterwijksebaan liep in vroeger tijden tot aan de Tilburgse Heuvel. Het laatste gedeelte is pas in 1881 omgedoopt tot Sint Josephstraat, naar de patroonheilige van de neogotische kerk die op dat moment aan de Heuvel werd gebouwd. Als je bij de Heuvel (nu Korte Heuvel) arriveerde kon je meteen je paard en jezelf laten verzorgen in de uitspanning van de familie Voskens, opgericht in 1797.
Het is twijfelachtig of die toen al de naam ‘De Roskam’ droeg. Aan de andere kant van de stad in de Schijf bevond zich namelijk een bekende gelijknamige herberg. Die zou in 1828 worden gesloopt voor de aanleg van de Bredaseweg.
Bijna tegelijkertijd (in 1827) werd ook de Bosscheweg opgeleverd, die de functie van hoofdverbinding met ‘s-Hertogenbosch van de Oisterwijksebaan overnam. Voor de uitspanning van Voskens maakte dat weinig verschil, want die lag precies aan de driesprong waar de oude en de nieuwe weg samenkwamen.
Op de bovenste foto van eind 19e eeuw is in het midden de poort van de uitspanning van de familie Voskens aan de Heuvel te zien. Die leidt naar de stallen aan de achterzijde. In 1900 brandde de uitspanning af. Het duurde tot 1909 voor er een fraai nieuw café ‘De Roskam’ – met poort – en twee bijpassende woonhuizen verrezen (zie onderste foto).
In de volksmond bleef het etablissement ‘Voskens’ heten.
De laatste telg van de familie, Engelien, bestierde de zaak met straffe hand. Die aanpak werd door haar waarschijnlijk gekozen als de best mogelijke verdedigingslinie tegen de reputatie van haar belangrijkste clientèle. In de jaren 60, 70 en 80 was Voskens een trefpunt van studenten, journalisten, kunstenaars en wie daarvoor wilden doorgaan.
Tegenwoordig is er een restaurant gevestigd.
(Jef van Gils, die de foto uit de 19e eeuw vond op de Tilburgse boekenmarkt, vermoedt dat S. Bakker Jz uit Koog/Zaandijk de maker is.)