22-23 maart 1621 -›
Wil je meer weten over de vlucht van Hugo de Groot, klik dan hier voor het Hugo de Groot Pad.
Hugo de Groot (Tilburg -› Antwerpen)
Overnachting in herberg ‘De Zwaan’ blijkt fabeltje
-› -› -› Het is en blijft een ijzersterk verhaal: Hugo de Groot die zijn kwelgeest Prins Maurits te slim af is door in de boekenkist Loevestein te ontvluchten, en vermomd als metselaar naar het veilige Antwerpen te reizen.
In Baarle Nassau/Baarle Hertog weten ze er alles van, want op de vluchtroute zou hij daar in herberg De Zwaan in Loveren hebben overnacht. Daar is weliswaar geen hard bewijs van, maar het wordt al van generatie op generatie zo doorverteld.
De Baarlese heemkundige pater Eduard Loffeld publiceerde in 1973 een serie van drie artikelen in het huis-aan-huis-blad ‘Ons weekblad’, waarin hij inging op de vermoedelijke vluchtroute en op het verhaal van de overnachting in Loveren. Ook hij kon geen hard bewijs vinden, maar als je je met de beschikbare gegevens de vlucht voorstelde, was het toch heel waarschijnlijk dat het klopte, zo luidde zijn conclusie. Sindsdien werd het verhaal nog serieuzer genomen dan daarvoor. Er kwam een bord bij de voormalige herberg De Zwaan waarop de vermoedelijke logeerpartij van Hugo de Groot werd vermeld.
Nog wat later promoveerde het verhaal zelfs tot erkende historie, want sinds 2008 is het bijgezet in de vaderlandse geschiedeniscanon. In de Bosatlas die aan de canon is gewijd is een kaartje van de vluchtroute volgens de theorie van Loffeld opgenomen, en bij Loveren staat de tekst ‘vermoedelijke overnachtingsplaats: Herberg de Zwaan’.
Jammer alleen dat het niet klopt. De reconstructie van de vlucht die we voor het Marikenpad en het Hugo de Groot Pad hebben gemaakt toont glashelder aan dat Hugo de Groot inderdaad reisde via de route Tilburg, Loveren bij Baarle, Hoogstraten. Maar hij heeft zeker niet in Loveren overnacht. Hugo en de voerman hebben die hele nacht met paard en wagen voortgesjokt zonder een bed te zien. Alleen op die manier konden ze de volgende middag rond half één in Antwerpen arriveren.
Het is maar goed dat de voormalige herberg De Zwaan nog een tweede attractie heeft, die wel schijnt te kloppen: het pand staat half op Nederlands, half op Belgisch grondgebied. De grens, die ter plaatse gemarkeerd is, loopt dwars door de voordeur. Toch nog een reden om in de oude pleisterplaats Loveren even halt te houden.